Patentler
Hastalar ve cerrahlar için
memnuniyet sağlayan buluş...
Patent 1: Otomatik Pektus Bar Şekillendirici
Güvercin Göğsü (Pektus karinatum) ve Kunduracı Göğsü (Pektus ekskavatum) deformitelerinin tedavilerini düzelten bir buluştur.
Genel olarak göğüs duvarındaki deformelerin tedavisinde pektus çubukları cerrah tarafından manuel olarak şekillendirilir. Bu operasyonlarda hastaların karmaşık anatomisi nedeniyle her seferinde ideal şekli vermek mümkün olmayabilir. Her ne kadar hastaya özel, şekillendirme ve düzleştirme için çubuk kullanılsa da bazen tedavi gereği vücuttan tekrar çıkarılması gerekir. Bu ek adım ameliyat süresini ve bazı komplikasyon riskini (organ yaralanması, kanama vb.) artırabilir. Bu buluş ise deformenin vücuttaki koordinatlarını ve cerrah tarafından istenilen pozisyonun özel bir yazılım kullanarak ameliyat öncesi şekillendirilmiş çubuk hazırlayarak tedavi etmeyi amaçlıyor. Ameliyat öncesi deforme koordinatlarını ve bar şeklini belirlemek için hastanın 3D toraks tomografisinin DICOM görüntüleri alınır. Ayrıca klasik cerrahide kullanılan “anahtar kopya” yöntemi ile kopyalanır. Bu patent klinik pektus çubuk şekillendirme sürecini değiştirecek ve hem hastalar hem cerrahlar için memnuniyet sağlayacak.
Patent 2: Yeni İnovatif Balonlu Pektus Barı
Kunduracı Göğsü (Pectus Excavatum) rahatsızlığı olan hastalarda standart çubuk (Lorenz Bar; titanyum /NUSS İşlemi) (veya 'çelik' pektus bar) kullanılarak geliştirilen İnovatif Balonlu Pektus Bar modeli.
Bu "balon ile basıncı ayarlanabilir pektus çubuğu üzerinde oluk veya kanal olur. Balon (küçük-orta-büyük) soruna göre çubuktaki oluğa yerleştirilir. Balon barında, çubuğun bir ucundan yuvanın diğer ucuna hareket etmesini sağlayan her iki tarafta da bir tel olacak. Balon, çubuk üzerinde göğüs kemiğinin en çok çöktüğü bölgeye (veya doktorun istediği pozisyona) getirilir ve çökük göğsün görsel olarak düzeldiği noktaya kadar şişirilir ve basınç uygulanır. Ameliyat sırasında ve öncesinde ön göğüs duvarının düzeltilmesi için gerekli basıncın hesaplanması bir vakum ile yapılabilir. Amaç, basıncı en az 3 yıl koruyan "Yeni İnovatif Balonlu Pektus Bar modeli" geliştirmektir.